Jabłecznik babci Adaminy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty i smaczny jabłecznik, przypominający mi dziciństwo

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    20 dag masła
    4 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    około 1 kg soczystych jabłek
    3 łyżki cukru
    2 kisiele cytrynowe ( proszek)

Jabłecznik babci adaminy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i uprażyć. Do jabłek dodać cukier. Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym.
    Ze skłądników podanych na ciasto, zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch rozwałkowaną drugą część ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika w cieście robimy otworki widelcem, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w czasie pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Ciasto dobrze jest odstawić do następnego dnia, wtedy będzie się dobrze kroiło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy