Jabłecznik grysikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrze na tarce o grubych oczkach. Wypuczyć sok i dodać cynamon i cukier (według uznania), odstawić.
2.Kaszę mannę wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.
3.Blachę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, na spód wsypać kaszę mannę z cukrem i położyć plastry margaryny, położyć przygotowane wcześniej jabłka. Następnie wsypać resztę kaszy z cukrem i położyć margarynę pokrojoną w plastry. Piec przez ok. 1h w temp. 180 stopni
Porady
1. Jabłek może być dowolna ilość w zależności od tego ile farszu chcemy mieć w cieście.
2. Ciasto piec w wąskich blaszkach (z przepisu wychodzą ok. 2)
3. Aby wzbogacić smak jabłek można do nich dodać gałkę muszkatałową)
Komentarze