Jabłecznik jaglany

0 (0 ocen)

Kaszę jaglaną mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. A! I oczywiście na deser! Kasza jaglana z jabłkami to fantastyczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
    0,5 l mleka
    4 jabłka
    garść rodzynek
    cynamon
    olej

Jabłecznik jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę z rodzynkami wsypać do gotującego się mleka. Gotować, mieszając, do momentu aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przyprawić cynamonem.
    Kokilki posmarować olejem. Połowę kaszy wyłożyć na spód foremek, przykryć jabłkami i rozłożyć na górze resztę kaszy. Całość zapiekać około 30 minut, temp. 170 stopni.
    Można posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy