Jabłecznik Mamusi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis mojej mamuśki, jest bardzo smaczny i można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 ks palmy
    1szkl. cukru
    5 jaj
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl. mąki

    1kg jabłek

Jabłecznik mamusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Palme ucieramy z cukrem, póżniej dodajemy żółtka - mieszamy
    Piane ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
    Do utartej masy dodajemy piane, budyń śmietankowy, proszek oraz mąke wszystko mieszamy.
    Ciasto dzielimy na 2 części z czego jedna wykładamy na spód blachy później kładziemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
    Na górę nakładamy drugą część cista.
    Wkładamy do piekarnika na 160 Stopni na około 40 minut ( Ciasto musi być zarumienione.
    Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem Smacznego.

Porady

Blache smarujemy masełkiem i opsypujemy bułką tartą. Ciasto można podawać na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy