1 i 1/2 kg jabłek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 4/5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
jajo
żółtko
rodzynki
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego
Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,szklanki cukru,masła,jajka i żółtka zagnieść ciasto,schłodzić.
2.Jabłka obrać,pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,poddusić z 1/2 szklanki cukru ,cukrem waniliowym,cynamonem i rodzynkami w niewielkiej ilości wody.
3.2/3 ciasta wyłożyć na dnie i brzegi tortownicy,po nakłuwać widelcem,podpiec 15 minut.Na ciasto wyłożyć jabłka,przykryć 1/3 ciasta i piec jeszcze 40 minut.Po wystygnięciu można ozdobić lukrem.
Komentarze