Jabłecznik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szybki i smaczny.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 i 4/5 szklanki mąki
    1/2 kostki masła
    jajo
    żółtko
    rodzynki
    łyżeczka cynamonu
    sok z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,szklanki cukru,masła,jajka i żółtka zagnieść ciasto,schłodzić.
  • 2. Jabłka obrać,pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,poddusić z 1/2 szklanki cukru ,cukrem waniliowym,cynamonem i rodzynkami w niewielkiej ilości wody.
  • 3. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie i brzegi tortownicy,po nakłuwać widelcem,podpiec 15 minut.Na ciasto wyłożyć jabłka,przykryć 1/3 ciasta i piec jeszcze 40 minut.Po wystygnięciu można ozdobić lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy