Jabłecznik na razowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą część położymy na masę z jabłek.
2.Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce z grubymi oczkami, odstawiamy na chwilę i odciskamy sok, później wsypujemy do tego galaretkę cytrynową, kaszę mannę, bułkę tartą, cynamon i jeżeli jabłka są kwaśne można dodać trochę cukru.
3.Na dno wyłożone pierwszą częścią ciasta wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią, nakłuwając ją widelcem zamoczonym w mące.
4.Ciasto wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze