Jabłecznik na razowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis, który urozmaiciłam po przejściu na dietę. Jabłecznik okazał się bardzo smaczny, mniej kaloryczny i posmakował wszystkim domownikom :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1-1,5 szkl mąki żytniej razowej typ 2000
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 kostka margaryny

    Masa jabłkowa:
    1,5-2 kg jabłek
    galaretka cytrynowa
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu

Jabłecznik na razowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą część położymy na masę z jabłek.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce z grubymi oczkami, odstawiamy na chwilę i odciskamy sok, później wsypujemy do tego galaretkę cytrynową, kaszę mannę, bułkę tartą, cynamon i jeżeli jabłka są kwaśne można dodać trochę cukru.
  • 3. Na dno wyłożone pierwszą częścią ciasta wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią, nakłuwając ją widelcem zamoczonym w mące.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy