Jabłecznik z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dolać olej. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x39 cm.). Piec ok. 30 min. w nagrzanym piekarniku.
2.Masa Jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć na suchej patelni. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dosypać galaretki, wymieszać.
3.Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody.
Śmietanę w proszku ubić z chłodnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę.
4.Wykonanie:
Na cieście rozsmarować cienką warstwę masy śmietankowej, na to wyłożyć masę jabłkową. Następnie ułożyć biszkopty, ciasno jeden obok drugiego. Rozsmarować pozostałą masę śmietankową. Wierzch udekorować np. wiórkami startej czekolady.
Komentarze