Jabłecznik z biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u koleżanki i tak mi posmakowało, że teraz często robię je dla domowników.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    6 jajek
    5 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg. jabłek
    2 op. galaretki pomarańczowej
    3 op. bitej śmietany w proszku
    600 ml. mleka
    1 op. galaretki cytrynowej
    okrągłe biszkopty

Jabłecznik z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dolać olej. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x39 cm.). Piec ok. 30 min. w nagrzanym piekarniku.
  • 2. Masa Jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć na suchej patelni. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dosypać galaretki, wymieszać.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody.
    Śmietanę w proszku ubić z chłodnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę.
  • 4. Wykonanie:
    Na cieście rozsmarować cienką warstwę masy śmietankowej, na to wyłożyć masę jabłkową. Następnie ułożyć biszkopty, ciasno jeden obok drugiego. Rozsmarować pozostałą masę śmietankową. Wierzch udekorować np. wiórkami startej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy