Jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Po prostu rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 5 jajek
    0.5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    5 jabłek
    3 galaretki brzoskwiniowe
    1 op biszkoptów
    0,5 l śmietany 36%
    2 białe czekolady

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białko od żółtek. Ubić białka. W trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodać przesiane mąki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Piec w 170 st. C przez 30 min
  • image-1h4kolx 2. Jabłka obrać. Pokroić, zalać wodą ok. 3,5 szkl gotować aż jabłka będą się rozpadać. Następnie dodać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt.
  • image-0kxp84y 3. Biszkopty wyłożyć na galaretce z jabłek.
  • image-178o2ty 4. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać roztopioną czekoladę. Wyłożyć na biszkopty. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy