Jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne ciasto, które zawsze wychodzi.

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    -łyżka oleju

    Masa jabłkowa:
    -1.5 kg jabłek
    - 1 i 1/2 torebki galaretki cytrynowej
    -1/2 szklanki wody

    Bita śmietana:
    -250 ml śmietanki 30 %
    -1/2 torebki galaretki cytrynowej
    -1/2 szklanki wody

    opcjonalnie : starta skórka z cytryny

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz żółtka. Wymieszać delikatnie. Przelać na tortownicę o średnicy 21 cm. Piec ok. 30 min w temp. 180 cm.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i prażyć do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec wsypać galaretkę i prażyć jeszcze ok. 3 min. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Zostawić do ostygnięcia. Dodać do śmietanki. Lekko wymieszać.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na to śmietanę. Posypać startą skórką z cytryny. Odstawić do stężenia na pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy