Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz żółtka. Wymieszać delikatnie. Przelać na tortownicę o średnicy 21 cm. Piec ok. 30 min w temp. 180 cm.
2.Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i prażyć do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec wsypać galaretkę i prażyć jeszcze ok. 3 min. Odstawić do wystygnięcia.
3.Bitą śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Zostawić do ostygnięcia. Dodać do śmietanki. Lekko wymieszać.
4.Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na to śmietanę. Posypać startą skórką z cytryny. Odstawić do stężenia na pół godziny.
Komentarze