Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowy smak ciasta poprzez połączenie cytrynowego spodu i słodko- kwaśnych mas. Odmiana dla smakoszy ciast z jabłkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    sok i starta skórka z 1 cytryny
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów
    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    Wierzch ciasta:
    1 szklanka musu brzoskwiniowego lub dżemu
    1/2 szklanki płatków migdałowych

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód ciasta 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem, sokiem i wyparzoną skórką z cytryny. Do puszystej masy wbijać jajka stale ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranego ciasta. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Masę jabłkową rozłożyć na cieście 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Następnie wymieszać z cukrem i biszkoptami. Rozłożyć na cieście.
  • Masę budyniową rozsmarować na jabłkach 3. Masa budyniowa:
    Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń, stale mieszając. Chwilę gotować. Gorący budyń rozsmarować na masie jabłkowej.
  • 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 40 minutach pieczenia ciasto wysunąć, posmarować musem lub dżemem brzoskwiniowym i posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Porady

Na wierzch ciasta można dać dodatkowo posiekane orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy