Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, sokiem i wyparzoną skórką z cytryny. Do puszystej masy wbijać jajka stale ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranego ciasta. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Następnie wymieszać z cukrem i biszkoptami. Rozłożyć na cieście.
3.Masa budyniowa:
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń, stale mieszając. Chwilę gotować. Gorący budyń rozsmarować na masie jabłkowej.
4.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 40 minutach pieczenia ciasto wysunąć, posmarować musem lub dżemem brzoskwiniowym i posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Porady
Na wierzch ciasta można dać dodatkowo posiekane orzechy.
Komentarze