Jabłecznik z chrupiącą kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dla Pań, które mówią, że nie potrafią piec ciast. Ten jabłecznik musi się udać! A kto powiedział, że na wielkanocnym stole mają być same mazurki? Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki cukru
    - szklanka mąki krupczatki
    - szklanka bułki tartej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 150 g masła
    - łyżeczka cynamonu
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 - 1,20 kg jabłek
    - margaryna do wysmarowania blaszki i bułka tarta do jej wysypania

Jabłecznik z chrupiącą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wkładamy wcześniej do zamrażarki, żeby się mocno schłodziło.
    Jabłka ucieramy na grubej tarce, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon, dokładnie mieszamy.
    Mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy dokładnie. Dzielimy mieszankę na dwie części.
  • 2. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
    Wsypujemy połowę mieszanki mąki, cukru, bułki tartej i proszku do pieczenia. Wyrównujemy i wykładamy na to jabłka. Na jabłka ponownie wysypujemy pozostałą mieszankę. Górę wyrównujemy.
  • Jabłecznik z chrupiącą kołderką 3. Zmrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy nim wierzch ciasta.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50 minut. Po tym czasie jeszcze przez 10 - 15 minut trzymamy w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy