Jabłecznik z kratką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Upiekłam prezent na Dzień Ojca. W domu roznosił się cudowny zapach pieczonych jabłek i cynamonu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g masła
    125g cukru
    2 jajka
    mąka do oprószenia
    tłuszcz
    Nadzienie:
    1kg jabłek
    sok z 1 cytryny
    *migdały (opcjonalnie)
    rodzynki
    100gcukru
    1/2łyżczeczki cynamonu
    Do posmarowania:
    1 żółtko
    łyżka śmietany

Jabłecznik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę i proszek, masło posiekać i dodać wraz z cukrem, jajkami i zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut

    Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, migdałami, rodzinkami, cukrem i cynamonem.

    Na oprószonej stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta tak by powstało koło o średnicy większej od tortownicy (koło 10cm większa średnica). Wysmarowaną tłuszczem tortownicę wyłożyć ciastem, wywinąć brzegi, tak by ciasto miało ścianki o wysokości mniej więcej 5cm. Obłożyć jabłkami. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Brzegi ścisnąć. Żółtko rozbełtać ze śmietaną i posmarować wierzch. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć cienkie paski, ułożyć kratkę, posmarować żółtkiem. Piec 50 min w 200 stopniach.

Porady

Zamiast robić nadzienie można użyć gotowego musu z prażonych jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy