Jabłecznik z niespodzianką

0 (0 ocen)

Uwielbiam piec jabłeczniki

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    oraz
    10 jabłek
    240 g powideł śliwkowych

Jabłecznik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 40x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Druga część ciasta wkładamy do zamrażalnika.

    .



  • image-1njj6rw 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na podpieczonym cieście dziurką u góry. W środek jabłka dodajemy powidła śliwkowe.
  • image-26xv7ob 3. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na jabłka. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.

Komentarze

Podobne przepisy