Jabłecznik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 40x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Druga część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
.
2.Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na podpieczonym cieście dziurką u góry. W środek jabłka dodajemy powidła śliwkowe.
3.3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na jabłka. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
Komentarze