Jabłecznik z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto. Podziel na 2 części i zawiń w folię. Jedną cześć wyłóż do lodówki na 40 min drugą natomiast do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij delikatnie sok z jabłek. Wsyp cynamon i cukier ( ewentualnie ). Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp jabłka. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50-55minut.
Komentarze