Jabłecznik z suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy smakuje wybornie.

  • 45 min

Składniki:

  • 550g mąki,
    250g margaryny,
    20g drożdży,
    1 jajko,
    3 żółtka,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 łyżki śmietany 18%,
    2 łyżki kakao,
    1,2 kg jabłek,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    100g suszonych moreli,

Jabłecznik z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną i drożdżami. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto wkładamy na godzinę do zamrażalnika. 
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych otworach. Owoce wykładamy na ciasto na blaszce. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroimy na mniejsze kawałki i układamy na owocach na blaszce. 
  • 3. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy