Jabłecznik z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną i drożdżami. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych otworach. Owoce wykładamy na ciasto na blaszce. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroimy na mniejsze kawałki i układamy na owocach na blaszce.
3.Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze