Jabłka a'la szarlotki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Deser bez pieczenia?Dlaczego nie...Moje jabłka smakują i pachną jak najlepsza szarlotka na ciepło,a nie wymagają dużego nakładu pracy. Dzieci je uwielbiają...

  • 10 min

Składniki:

  • 3 jabłka
    1 szklanka mąki pszennej
    3 jajka
    8 łyżek mleka 3,2 %
    2 łyżki cukru
    2 łyżki przyprawy do szarlotki
    2 łyżki cukru waniliowego
    6 łyżek oleju rzepakowego

Jabłka a'la szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka a'la szarlotki 1. Jaja rozbić,oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka przelać do miski,utrzeć z cukrem,dodać mleko,cukier waniliowy,przyprawę do szarlotki,przesianą przez sitko mąkę oraz pianę z białek,wymieszać.
  • jabłka a'la szarlotki 2. Jabłka umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w plastry.Każdy plaster zanurzyć w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (2-3 minuty).Podawać ciepłe,posypane cukrem pudrem.
  • jabłka a'la szarlotki pycha 3. Jabłka w c ieście podawać na ciepło,posypane cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakują z gęstą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.Jabłka należy kroić na 1-1,5cm plastry.

Komentarze

Podobne przepisy