Jabłka na jęczmiennym biszkopcie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Smaczna i kolorowa propozycja ciasta z jabłkami.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    3 jajka
    85 g mąki
    20 g młodego sproszkowanego jęczmienia
    135 g cukru
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego

    masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    4-5 cząstek kandyzowanego imbiru
    250 ml szklanka wody
    100 g cukru
    1 budyń (bez cukru)
    1/4 szklanki wody do budyniu

Jabłka na jęczmiennym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o1juwu 1. Jajka ubijamy z cukrami do białości.
    Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem i po łyżce dodajemy do ubitych jajek.
    Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
  • image-0ui27bg 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.
    Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka, posiekany imbir i prażymy kilka minut.
    Budyń rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i dodajemy do jabłek, chwilę gotujemy.
    Gorącą masę nakładamy na biszkopt, studzimy, potem wkładamy do lodówki.
    Po ok. godzinie można kroić ciasto.

Porady

Ja wolę jabłka z galaretką, ale rodzinie lepiej smakuje z budyniem dlatego taki przepis podałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy