Jabłka pieczone nadziewane orzechami i miodem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny deser nie tylko dla dzieci. Smakuje zwłaszcza zimą w towarzystwie herbatki rozgrzewającej czy grzańca.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jabłka
    4 łyżki kaszy kuskus
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki
    miodu
    2 łyżki musu orzechowego lub masła orzechowego
    cynamon do smaku

Jabłka pieczone nadziewane orzechami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
    3. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych np. przy pomocy małej łyżeczki
    4. Do kaszy kuskus dodajemy miód, masło orzechowe, cynamon i kawałki orzechów.
    5. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Jabłka nadziewamy , układamy na blaszce , z góry lekko możemy ponacinać i posypać cynamonem.
    6. Jabłka pieczemy około 20 minut w przypadku małych jabłek. Większe sztuki będą potrzebować dłuższego czasu pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy