Jabłka pod kołderką z kruszonki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne na niedzielne popołudnie przy kawie i dobrej książce, alternatywa dla niespodziewanych gości

  • 20 min

Składniki:

  • przepis na 2 kokilki

    1 jabłko
    1 łyżeczka CIEPŁEGO masła + masło do wysmarowania kokilek
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki mąki
    odrobina cynamonu

Jabłka pod kołderką z kruszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki smarujemy masłem.
    Jabłka: obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, układamy w kokilkach i posypujemy cynamonem.
    Kruszonka: ciepłe masło, cukier i mąkę łączymy ze sobą, "ugniatamy" w palcach, do uzyskania kruszonki. Gotową kruszonkę wykładamy na jabłka.

    Pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut (od momentu nagrzania piekarnika) aż kruszonka się pięknie zarumieni

Porady

Możemy podawać z gałką ulubionych lodów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy