Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

Dla osób, które uwielbiają jabłka.

Składniki:

  • 1 jajko
    0,5 szklanki mleka
    ok. 4 łyżki mąki
    szczypta soli
    szczypta cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    3 jabłka
    tłuszcz do smażenia

    Dodatkowo:
    cukier puder lub płynny miód

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, mleko, mąkę, sól, cukier, cynamon dobrze ze sobą wymieszać (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Jabłka obrać i pokroić na plasterki centymetrowe.
  • 2. Widelec wbić do każdego kawałka jabłka i moczyć w cieście. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • 3. Upieczone jabłuszka przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie na półmisek i polać miodem lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy