Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto z łatwo dostępnych składników

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    ¾ szkl cukru + 3 łyżki
    30g masła lub margaryny
    100g roztopionego masła lub margaryny
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w cieście 1. Jajka utrzeć z ¾ szkl cukru na puszystą masę, dodać proszek i mąkę, a na końcu roztopioną i wystudzoną margarynę. Na blaszkę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą pokroiłam na plasterki margarynę i poukładałam w kilku miejscach, obsypałam cukrem. Na to wysypałam pokrojone w drobną kostę jabłka, rozłożyłam je dość rowno a na to wylałam ciasto. Piekłam w tortownicy o średnicy 26cm ale może być mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Piekłam ok 30min w tem 180*C. Należy spr patyczkiem czy się upiekło. Na koniec obyspałam cukrem pudrem i cynamonem

Porady

Ciasto można również upiec w małych jednorazowych foremkach. Tak było w orginalnym przepisie. Jeśli pieczemy w zwykłej tortownicy lub keksówce to musi nie przeciekać, bo topiąca się margaryna będzie wyciekać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy