JABŁKA W CIEŚCIE JAGLANYM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne placuszki tym razem z dodatkiem mąki jaglanej, smakowały całej rodzinie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki jaglanej
    1/2 szklanki mleka
    12 szklanki wody mineralnej
    2 łyżki roztopionego masła
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 jabłka

    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do obsypania

Jabłka w cieście jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mleko, wodę mineralną, mąki i proszek, Białka ubić na sztywno dodać do ciasta delikatnie mieszając szpatułką.
  • 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w krążki. Każdy krążek moczyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na papierowym ręczniku aby obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudru. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy