Jabłka w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszne placuszki na słodko, wspaniałe na kolację ale jako i deser.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • jabłka (ilość nieokreślona) :)
    szklanka ciemnego piwa
    szklanka mąki
    2 jajka
    cukier wanilinowy
    łyżka cukru
    łyżeczka cynamonu
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    cukier puder
    olej

Jabłka w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na grubsze plastry i wydrążyć środki. Posypać cukrem i cynamonem. Do miski wsypać mąkę, wlać piwo, dodać cukier wanilinowy, dwa żółtka, sodę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Jabłka maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy