Jabłka w cieście z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne placuszki myślę że nawet lepsze od tradycyjnych racuchów ponieważ główna część stanowią jabłka a ciasto to tylko otoczka. Dodatkowego efektu smakowało dodaje im cynamon który z jabłkami łączy się doskonale.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto
    25 dag mąki pszennej
    2 jajka
    250 ml mleka
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jabłka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Tłuszcz do smażenia
    Cukier puder do posypania

Jabłka w cieście z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka roztrzepac trzepaczką lub mikserem, dodać mąkę, mleko oraz proszek, zmiksować na gładką masę o gęstości gęstej śmietany.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na krążki z każdego krążka wykroić gniazdo nasienne. Cukier i cynamon zmieszać. Każdy krążek jabłka obtoczyć w cukrze a następnie w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Przepis podpatrzony w sieci z niewielkimi zmianami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy