Jabłka w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki.Zasypać jabłka cukrem,wymieszać i pozostawić na kilka godzin aż puszczą sok.
2.Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu do zmniejszenia objętości w taki sposób aby powstał gęstawy i w kolorze miodowym syrop.
3.Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.Wrzucić do syropu jabłka ,dodać cynamon oraz sok z cytryny i dalej gotować kilkanaście minut ciągle mieszając.Jabłka puszczą dodatkowy sok, tak więc syrop stanie się po kilkunastu minutach znów rzadszy.
4.Wyjąć jabłka łyżką cedzakową na durszlak i ponownie odcisnąć z nich sok.Pozostały w naczyniu syrop nadal dotować aż ponownie zgęstnieje a pod koniec gotowania dodać ewentualnie jeszcze cynamon oraz otartą skórkę z cytryny.
5.Ponownie wrzucić do gęstego syropu jabłka i jeszcze nieco odparować.Przekładać do wyparzonych słoiczków,zamykać na gorąco i pod kocyk.
Komentarze