Jabłka w karmelu

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek np.do pieczonych rogalików ( jako nadzienie ).

Składniki:

  • 3 kg jabłek
    1 kg cukru
    1 cytryna
    2 -3 łyżeczki mielonego cynamonu


    jabłka mają być twarde i takiej odmiany,która pod wpływem temp. się nie rozpada

Jabłka w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki.Zasypać jabłka cukrem,wymieszać i pozostawić na kilka godzin aż puszczą sok.
  • 2. Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu do zmniejszenia objętości w taki sposób aby powstał gęstawy i w kolorze miodowym syrop.
  • 3. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.Wrzucić do syropu jabłka ,dodać cynamon oraz sok z cytryny i dalej gotować kilkanaście minut ciągle mieszając.Jabłka puszczą dodatkowy sok, tak więc syrop stanie się po kilkunastu minutach znów rzadszy.
  • 4. Wyjąć jabłka łyżką cedzakową na durszlak i ponownie odcisnąć z nich sok.Pozostały w naczyniu syrop nadal dotować aż ponownie zgęstnieje a pod koniec gotowania dodać ewentualnie jeszcze cynamon oraz otartą skórkę z cytryny.
  • 5. Ponownie wrzucić do gęstego syropu jabłka i jeszcze nieco odparować.Przekładać do wyparzonych słoiczków,zamykać na gorąco i pod kocyk.

Komentarze

Podobne przepisy