Jabłka w kruchym cieście
Składniki:
- 8-12 niewielkich jabłek najlepiej antonówki
8-10 łyżek miodu
2 garście orzechów włoskich
CIASTO :
25 dag mąki
25 dag mąki krupczatki
3 żółtka
szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
3/4 kostki masła
Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Umyj jabłka i obierz ze skórki.Wydrąż gniazda nasienne.
-
2.
Włóż do środka jabłek miód wymieszany z posiekanymi orzechami.
-
3.
Posiekaj z masłem oba rodzaje mąki i cukier,dodaj śmietanę i żółtka..Zagnieć ciasto.Lekko podsypuj mąką,rozwałkuj i oblep nim jabłka.
-
4.
Wstaw w żaroodpornej formie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
Komentarze