Jabłka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mało kaloryczny deser

  • 50 min

Składniki:

  • 8-12 niewielkich jabłek najlepiej antonówki
    8-10 łyżek miodu
    2 garście orzechów włoskich

    CIASTO :
    25 dag mąki
    25 dag mąki krupczatki
    3 żółtka
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    3/4 kostki masła

Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj jabłka i obierz ze skórki.Wydrąż gniazda nasienne.
  • 2. Włóż do środka jabłek miód wymieszany z posiekanymi orzechami.
  • 3. Posiekaj z masłem oba rodzaje mąki i cukier,dodaj śmietanę i żółtka..Zagnieć ciasto.Lekko podsypuj mąką,rozwałkuj i oblep nim jabłka.
  • 4. Wstaw w żaroodpornej formie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy