Jabłka z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjnie przepis ze starego czasopisma

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 małych jabłuszek najlepiej czerwonych o twardym miąższu,
    1 cebula,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka musztardy,
    1 łyżka miodu,
    2 łyżki ketchupu pikantnego,
    Suszony majeranek,
    Sól, pieprz,
    tłuszczu do smażenia i natłuszczenia formy (olej, margaryna do smażenia według uznania}
    60 dag kaszanki,
    można dodać też sos tabasco do smaku,

Jabłka z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać wyciśniętą z osłonek kaszankę i smażyć kilka minut na dużym ogniu nie przerywając mieszania.
    2. Do podsmażonej kaszanki dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, musztardę oraz miód .Wszystkie składniki wymieszać, smażyć, jeszcze chwilę na małym ogniu.
    Farsz przyprawić na pikantnie świeżo zmielonym pieprzem, jak ktoś lubi sosem tabasco, suszonym majerankiem.
    3. Jabłka umyć, osuszyć, odkroić „czapeczki” usunąć środki z pestkami. Wydrążone owoce wypełnić przygotowanym farszem.
    4. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem. Umieścić w niej faszerowane jabłka.
    5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do tem.180 stopni.
    6. Piec około 15 minut. Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika.
    7. Gotowe danie przełożyć na talerze. Podawać na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy