Jabłka zapiekane w pianie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis mojej babci, która w dzieciństwie zawsze robiła mi ten pyszny deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    2 białka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek wody
    4 łyżeczki kwaskowatego dżemu

Jabłka zapiekane w pianie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, ściąć kawałki wraz z ogonkami, usunąć gniazda nasienne. Do otworów nałożyć dżem,ułożyć jabłka do naczynia żaroodpornego lub rondla.
  • 2. Z wody i cukru ugotować syrop. Ubić pianę z białek i zaparzyć ją syropem. Pianą pokryć jabłka i zapiec ok 25-30 min w 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy