Jabłkowa kruszynka

0 (0 ocen)

Szybkie i naprawdę pyszne :)

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 24x36cm
    Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    250 g margaryny
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    cynamon

    Pianka:
    1/2 l śmietanki 18%
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada

Jabłkowa kruszynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na spodzie formy, obsypać cynamonem.
    Margarynę roztopić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Zalać jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Ciepłe ciasto obrócić, aby jabłka znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do stężenia, śmietankę ubić, wlać galaretkę. Tężejącą masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy