Jabłkowa kruszynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na spodzie formy, obsypać cynamonem.
Margarynę roztopić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Zalać jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Ciepłe ciasto obrócić, aby jabłka znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
2.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do stężenia, śmietankę ubić, wlać galaretkę. Tężejącą masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać startą czekoladą.
Komentarze