Jabłkowe krążki

0 (0 ocen)

Szybko znikają z półmiska

Składniki:

  • 1 1/4 szkl maki
    1 szkl wytrawnego, białego wina
    2 łyzki cukru
    1/2 łyzeczki startej skórki z cytryny
    szczypta cynamonu
    1 białko z dużego jajka
    3 duze jajka
    3 łyżki mąki
    olej do smażenia

Jabłkowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce, średniej wielkosci, dokładnie wymieszać pierwsze pieć składników
  • 2. Przykryć ciasto plastikową folią i wstawić na noc do lodówki
  • 3. Przed uzyciem ciasta ubić białko na sztywną pianę
  • 4. Wmieszać białko do rzadkiego ciasta
  • 5. Obrać jabłka i usunąć środki. Pokroić w krażki
  • 6. Oprószyć krażki jabłek mąką
  • 7. Rozgrzać olej do 160 stopni
  • 8. Zanurzyć krażki jabłek w cieście
  • 9. Patyczkiem przytrzymywać krażki jabłek podczas smazenia na oleju , żeby nie zatoneły
  • 10. Smażyć przez 2 minuty, aż nabiorą złoto-brązowego koloru, odwracać łyżką cedzakową , żeby się usmażyły równomiernie
  • 11. Wyjąć jabłka z oleju i wysuszyć na papierowym reczniku
  • 12. Ciepłe krażki obtoczyć w cynamonowym cukrze lub podawać ciepłe z sosem jabłkowym lub kremem

Komentarze

Podobne przepisy