Jabłkowe lody z zieloną herbatą

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu

  • 6 godz.

Składniki:


  • 6 dużych jabłek
    1 duża cytryna
    450 ml śmietany kremówki
    1 śmietan fix
    6 łyżek cukru pudru
    Ok. 2 łyżeczek sproszkowanej zielonej herbaty

Jabłkowe lody z zieloną herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach . Wlać sok wyciśnięty z całej cytryny i dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć do garnka i chwilę dusić ok. 10 min aż się całkiem rozpadną ( w razie gdy jabłka są mało soczyste dolać troszkę wody aby się nie przypaliły) . Następnie jabłka ostudzić a w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Następnie do gęstej śmietany dodajemy jabłka oraz zielona herbatę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do metalowej miski i wkładamy do zamrażarki. Po 30 minutach należy je krótko zmiksować a następnie jeszcze dwukrotnie w odstępach godzinnych. Po tym czasie lody zostawiamy już do całkowitego zamrożenia.
    Przed konsumpcją warto lody wyjąc trochę wcześniej aby się dobrze nakładały.

Porady

Ja stale kontroluję etap zamrażania lodów i gdy są one już dobrze zmrożone ale jeszcze niezbyt twarde robię sobie już gałkownicą kulki i tak przygotowane wkładam do zamrażarki. Gdy mam na nie ochotę nie muszę ich wyjmować wcześniej bo kulki są już gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy