Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.
Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka ale uważając aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
2.Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy w wrzątku do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon. Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.
Komentarze