Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo smaczne i jakże inne pierożki z nadzieniem z jabłek. do tego pyszny sos z karmelizowanym cukrem z dodatkiem cynamonu.

  • 35 min

Składniki:


  • 1/2 kg mąki typu500 Z Roztocza

    1/3 kostki masła

    sól

    gorąca woda ok 2,5 szklanki


    ok 1 kg jabłek

    cukier

    2 łyżki żelfixu

    sos

    cynamon

    masło

    cukier brązowy

Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.

    Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka ale uważając aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

  • 2. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy w wrzątku do wypłynięcia.

    Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon. Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy