" Jabłkowe pierożki z cynamonem "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne kruche pierożki z jabłkiem i cynamonową nutką na osłodę jesiennych dni.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    Kruche ciasto:
    - mąka pszenna - 0,5 szklanki
    - żółtko - 1 szt
    - masło - 0,4 kostki
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - cukier puder - 0,4 szklanki

    Dodatkowo:
    - jabłka - 2 szt
    - cynamon - 2 łyżki
    - cukier puder - do posypania

" jabłkowe pierożki z cynamonem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki jabłkowe 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.
    Dodajemy zimne masło.
    Siekamy.

    Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.

    Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

    Rozwałkowujemy na cienki placek.

    Dużą szklanką lub obręczą wycinamy kółka.

    Jabłka obieramy , wydrążamy.

    Kroimy na ok.8-10 części
    ( tak by zmieściły nam się do ciastka).

    Układamy po kawałku na cieście.

    Posypujemy cynamonem.

    Zamykamy.

    Sklejamy tylko z boku.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wkładamy do nagrzanego na ok.180 C piekarnika na 15-20 minut.

    Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy