Jabłkowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z zeszytu babci.

  • 45 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    200g margaryny
    140g cukru pudru
    400g mąki pszennej
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe/ waniliowe
    mleko
    cukier

    Dodatkowo:
    3-4 jabłka (u mnie papierówki i antonówki)
    cukier puder (opcjonalnie)

Jabłkowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta.
  • 2. Na ciasto wyłożyć pokrojone wzdłuż połówki jabłek. Na nie wylać ugotowany według przepisu na opakowaniu budyń. Przykryć drugą częścią ciasta. Można udekorować cukrem pudrem bądź gotową polewą czekoladową. Smacznego ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy