Bardzo prosty i szybki deser. Przygotujemy go w 20-25 minut a składniki na jego przygotowania większość z nas ma zawsze w domu. Z łatwością możemy zmienić jego smak zastępując kokos orzechami a cynamon imbirem czy kardamonem.
20 min
Składniki:
(na 4 porcje)
4 duże jabłka
pól szklanki soku jabłkowego lub dla dorosłych żubrówki
50g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
płatki owsiane górskie opcjonalnie mąka
cynamon
Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem. Owoce układamy w miseczkach do zapiekania. Do każdego z naczynek dodajemy łyżkę soku/żubrówki. Z masła, cukru, wiórków kokosowych i płatków owsianych zagniatamy kruszonkę. Płatków owsianych dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonką posypujemy jabłka i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut do zarumienienia.
Komentarze