Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosty i szybki deser. Przygotujemy go w 20-25 minut a składniki na jego przygotowania większość z nas ma zawsze w domu. Z łatwością możemy zmienić jego smak zastępując kokos orzechami a cynamon imbirem czy kardamonem.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    4 duże jabłka
    pól szklanki soku jabłkowego lub dla dorosłych żubrówki
    50g miękkiego masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wiórków kokosowych
    płatki owsiane górskie opcjonalnie mąka
    cynamon

Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem. Owoce układamy w miseczkach do zapiekania. Do każdego z naczynek dodajemy łyżkę soku/żubrówki. Z masła, cukru, wiórków kokosowych i płatków owsianych zagniatamy kruszonkę. Płatków owsianych dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonką posypujemy jabłka i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy