Jest to crumble z jabłkami, gruszkami i borówkami. Kruszonka wzbogacona płatkami orkiszowymi i cukrem palmowym. Cukier palmowy daje fajny posmak i zapach.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
4 jabłka
4 gruszki
1,5 szk borówek
kruszonka :
250 g mąki pszennej typ 500
100 g płatków orkiszowych
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru palmowego
200 g zimnego masła
Jabłkowo-gruszkowo-borówkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier palmowy rozdrobnić ( użyłam młynka do kawy ).
Składniki kruszonki umieścić w misce i palcami połączyć składniki tworząc kruszonkę.
Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wsypać owoce.
Na owoce rozłożyć kruszonkę.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Crumble podawać na gorąco ( można dodać bitą śmietanę lub lody ).
Komentarze