Jabłkowo-gruszkowo-borówkowe crumble

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Jest to crumble z jabłkami, gruszkami i borówkami. Kruszonka wzbogacona płatkami orkiszowymi i cukrem palmowym. Cukier palmowy daje fajny posmak i zapach.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4 jabłka
    4 gruszki
    1,5 szk borówek

    kruszonka :
    250 g mąki pszennej typ 500
    100 g płatków orkiszowych
    100 g cukru trzcinowego
    50 g cukru palmowego
    200 g zimnego masła

Jabłkowo-gruszkowo-borówkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier palmowy rozdrobnić ( użyłam młynka do kawy ).
    Składniki kruszonki umieścić w misce i palcami połączyć składniki tworząc kruszonkę.
    Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wsypać owoce.
    Na owoce rozłożyć kruszonkę.
    Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
    Crumble podawać na gorąco ( można dodać bitą śmietanę lub lody ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy