1 galaretka fioletowa
4 łyżeczki żelatyny
700 ml musu jabłkowego (jak na szarlotkę)
300 ml gęstego soku porzeczkowego (dałam domowy, może być również syrop)
1 mały jogurt naturalny
9 okrągłych biszkoptów
Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Galaretkę fioletową wykonać wg przepisu na opakowaniu. Połowę wylać na spód formy. Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Druga połowę galaretki zmieszać z łyżeczką żelatyny i po rozpuszczeniu dodać sok porzeczkowy. Wymieszać.
Mus jabłkowy zmiksować z jogurtem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku, wymieszać. Gdy galaretka będzie już sztywna, wlać połowę masy jabłkowej. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie wlać masę porzeczkową, a gdy zastygnie wlać resztę masy jabłkowej, ułożyć biszkopty, lekko docisnąć. Przykryć formę przykrywką, wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień zdjąć pokrywkę, położyć talerz i jednym ruchem przewrócić do góry nogami. Zdjąć najpierw środek formy, później obręcz. Pokroić na porcję i podawać. Przechowywać w lodówce.
Jeśli robimy deser w zwykłej formie (np. tortownicy), możemy robić odwrotnie. Najpierw jabłka, porzeczki, jabłka i na koniec galaretka.
Komentarze