Jabłkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka z octem. Następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia wmieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wlać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w 180 st C.
2.MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarku na dużych oczkach. Jabłka dusić z wodą w rondelku do miękkości (ok. 20 min). Następnie dodać cukier. Na końcu wsypać galaretki, zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na zimny biszkopt.
3.MASA JOGURTOWA:
Zmiksować jogurty z cukrem pudrem. Następnie wlać zimną, tężejącą galaretkę i razem wszystko przez chwile miksować. Odstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać na masę jabłkową. Masę jogurtową posypać startą na tarku czekoladą.
Porady
Składniki podane są na średnią blaszkę kwadratową (24x24cm).
Smak galaretek lub jogurtu można dobrać według uznania.
Komentarze