Jabłokowo-jogurtowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 24cm smarujemy po bokach tłuszczem a spód wykładamy papierem do pieczenia ( będzie łatwiej potem wyjąć ) Biszkopty mielimy z masłem , wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki aby masa zastygła. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę dokładnie w wodzie. Jabłka kroimy w plasterki ( ze skórką) i skrapiamy sokiem z cytryny ( odrobiną) Orzechy dość grubo siekamy. Jogurt miksujemy z twarogiem i cukrem oraz resztą soku z cytryny. Kiedy żelatyna troszkę ostygnie dodajemy ją do masy jogurtowej i znów mieszamy. Połowę masy wykładamy na spód tortownicy, na to układamy jabłka i orzechy, posypujemy cynamonem i układamy na wierzch drugą część masy. Na wierzch układamy krakersy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy.
Komentarze