Jabłokowo-jogurtowa delicja

0 (0 ocen)

Pyszne, proste ciasto do kawy

Składniki:

  • - 600ml twarogu 3-krotnie mielonego
    - 300ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    - garść orzechów włoskich
    - 150 g biszkotów
    - 12dkg masła ( miękkiego)
    - cynamon
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 4 łyżki żelatyny + pół szklanki ciepłej wody
    - krakersy

Jabłokowo-jogurtowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę 24cm smarujemy po bokach tłuszczem a spód wykładamy papierem do pieczenia ( będzie łatwiej potem wyjąć ) Biszkopty mielimy z masłem , wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki aby masa zastygła. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę dokładnie w wodzie. Jabłka kroimy w plasterki ( ze skórką) i skrapiamy sokiem z cytryny ( odrobiną) Orzechy dość grubo siekamy. Jogurt miksujemy z twarogiem i cukrem oraz resztą soku z cytryny. Kiedy żelatyna troszkę ostygnie dodajemy ją do masy jogurtowej i znów mieszamy. Połowę masy wykładamy na spód tortownicy, na to układamy jabłka i orzechy, posypujemy cynamonem i układamy na wierzch drugą część masy. Na wierzch układamy krakersy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy.

Komentarze

Podobne przepisy