Jabłuszka pod żytnia pierzynką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny zdrowy deser z jabłek

  • 10 min

Składniki:


  • 1/2 kg jabłek
    cynamon
    kardamon
    1 łyżka masła
    cukier brązowy
    2 łyżki płatki żytnie
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka tarte migdały

Jabłuszka pod żytnia pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy z skórki , usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę . Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier - mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i smażymy.
  • 2. Doprawiamy odrobina kardamonu i cynamonu. Na drugiej suchej teflonowej patelni prażymy płatki żytnie ,migdały i rodzynki. Ciepłe jabłka nakładamy i posypujemy prażonymi ziarenkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy