Jabłuszka w ciemności

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszny, rozpływający się w ustach murzynek z jabłuszkami

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek

    1 szklanka cukru

    0,5 szklanki oleju

    1 szklanka wody

    3 szklanki mąki

    2 łyżki kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę

    dodatkowo można użyć: orzechy, rodzynki, słonecznik łuskany,czubata łyżka miodu, łyżka przyprawy piernikowej, cynamon

Jabłuszka w ciemności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłuszka w ciemności 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier, ubijając dalej.
    Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Do masy wlewamy olej i wodę, dodajemy łyżkę miodu i miksujemy na wolnych obrotach.
    Pomału dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z jabłuszkami i ewentualnie innymi z dodatków, które mamy akurat w domu:)



    Pieczemy w wysmarowanej i oprószonej formie (23x32) 40 minut/ 170st. C

    Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokoskami.

    Polewa czekoladowa:
    6 łyżek wody
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżki kakao
    2 łyżki masła
    Wszystko gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chwile ostygnie polać nasz wypiek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy