Jabłuszka w ciemności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier, ubijając dalej.
Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy wlewamy olej i wodę, dodajemy łyżkę miodu i miksujemy na wolnych obrotach.
Pomału dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z jabłuszkami i ewentualnie innymi z dodatków, które mamy akurat w domu:)
Pieczemy w wysmarowanej i oprószonej formie (23x32) 40 minut/ 170st. C
Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokoskami.
Polewa czekoladowa:
6 łyżek wody
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
2 łyżki masła
Wszystko gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chwile ostygnie polać nasz wypiek:)
Komentarze