Jabłuszkowe trójkąciki

0 (0 ocen)

Ciasteczka dla smakoszy ciasta francuskiego :-)

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
    2 jabłka
    1 białko
    2 łyżki cukru brązowego Demerara

Jabłuszkowe trójkąciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. · Rozwinąć ciasto francuskie, a potem radełkiem pokroić na 15 kwadratów.
    · Obrać jabłka ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, potem pokroić każde jabłko na osiem części.
    · Posmarować białkiem każdy kwadrat ciasta francuskiego.
    · Położyć na każdy kwadrat w jednym kącie ósemkę jabłka.
    · Nałożyć jeden bok na drugi tworząc trójkąt z każdego kwadratu.
    · Na wierzchu naciąć radełkiem trzy razy.
    · Ponownie wierzch trójkąta posmarować białkiem.
    · Każde ciasteczko na wierzchu posypać brązowym cukrem Demerara.
    · Włożyć ciasteczka do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez około 30 minut do zrumienienia.
    · Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy