Jabłuszkowy mus

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonały dodatek do deserów lub szarlotki......

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 kg winnych jabłek -antonówki
    35 dag cukru
    1 żelfiks
    2 łyżeczki pokrojonej skórki pomarańczowej

Jabłuszkowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć oskrobać ,usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach lub w maszynce do mięs z nasadką do jarzyn wtedy będzie szybciej,wymieszać z żelfiksem i pokrojoną skórką pomarańczową ,włożyć wszystko do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając zagotować .Gdy jabłka osiagną stan wrzenia dosypać cukier mieszając gotować jeszcze około 7-8 minut .Po czym wkładać do czystych wyparzonych słoików, zakrecać szczelnie i okrącić w gruby koc lub najlepiej zapasteryzować około 3 minuty w gotującej wodzie .Wtedy mamy całkowitą pewność że się nam nie zepsują.

Porady

Nie kombinujmy z inną odmianą jabłek bo mus nie wyjdzie tak dobry jak trzeba najlepsze są antonówki

Komentarze

Podobne przepisy