Jaglane kopytka z chrupiącą skórką

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne jaglane kopytka bez dodatku ziemniaków ... z sosem pieczarkowym.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jaglana: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - Jajko: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 10 dekagramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta

Jaglane kopytka z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie.
    Odsączamy.
    Przekładamy do garnka.

    Mleko gotujemy.
    Zalewamy kaszę.
    Przykrywamy.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.
    Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

    Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

    Zagniatamy ciasto.

    Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

    Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

    Osączamy.

    Smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

    Podajemy z sosem pieczarkowym.

    Uwaga!
    Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!
    Kopytka będą delikatniejsze.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy