Jaglane muffiny z żurawiną

0 (0 ocen)

Idealne na śniadanie, lunch do pracy, podwieczorek lub spotkanie przy herbacie...

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    1 filiżanka* ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej w wodzie z dodatkiem mleka i pół łyżeczki masła)
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    kilka kropli olejku migdałowego
    pół filiżanki zmielonych migdałów
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść suszonej żurawiny

    * filiżanka o pojemności 220 ml

Jaglane muffiny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości, wymieszać z olejkiem migdałowym. Dodać ugotowaną, odcedzoną i ostudzoną kaszę jaglaną. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać żurawinę.
  • 2. Masę rozdzielić do foremek na muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy