Jaglany deser brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Smaczny i sycący deser, ze zdrowym ostropestem i kaszą jaglaną. Mąż myślał, że to jogurt z dodatkami, więc jest to dobry pomysł na przemycanie ;)

Składniki:


  • 300 g brzoskwiń
    75 g ugotowanej kaszy jaglanej
    100 g mleka
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 czubata łyżeczka ksylitolu
    1 czubata łyżeczka mielonego ostropestu
    2 łyżki domowej frużeliny z wiśni
    1 garstka suszonej żurawiny

Jaglany deser brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem, ugotować w wodzie z mlekiem pół na pół (ja zawsze gotuję większą ilość kaszy i wykorzystuję w ciągu 2 dni). Wystudzić.
    Odmierzyć 75 g, resztę schować do lodówki.
    Do wysokiego pojemnika wrzucić pokrojone brzoskwinie (użyłam mrożonych, w sezonie polecam świeże), wrzucić kaszę i wlać mleko. Zmiksować blenderem na gładki krem.

    Dodać jogurt, ksylitol, zmielony (w młynku do kawy) ostropest i jeszcze chwilę miksować razem.

    Krem przełożyć do dwóch miseczek.
    Nałożyć domową frużelinę z wiśni, posypać suszoną żurawiną. Można wstawić na chwilę do lodówki albo zjeść od razu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy