Jaglany przysmak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Mój chłopak nie przepada ze czekoladowymi ciastami więc w ramach walentynkowych deserów zaserwowałam mu zdrową kaszę jaglaną w słodkiej odsłonie.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
    2,5 szkl wody/ mleka
    2 jabłka
    1 łyżka miodu
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu

    sok do polania

Jaglany przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy 2x parzymy by straciła goryczkę.
    Gotujemy w 2,5 szkl. wody lub mleka, ze szczyptą soli, wg instrukcji na opakowaniu.
    Gdy nasza kasza zmięknie i wchłonie maksymalną ilość płynu odstawiamy ją by wystygła.

    W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy ich gniazda nasienne.
    Kroimy w małe części by lepiej było je zblenderować.
    Do miski wrzucamy kaszę, jabłka, miód oraz cynamon. Miksujemy na gładką masę.
    Gotowy deser przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na ok 1h do schłodzenia.

    Przed podaniem polewamy sokiem(koncentratem soku)- dowolnym.

Porady

W czasie blendowania na masę może zdarzyć się tak, że masa będzie zbyt gęsta. Możemy dodać wtedy kilka łyżek wody bądź mleka. Można też zwiększyć ilość miodu/cukru. Zrobiłam też wersję kakaową z pomarańczą. Przepis dostępny na portalu PP :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy