Jagły z cynamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Z zawodu jestem cukiernikiem. Obecnie nie pracuję, jednak pieczenie i gotowanie to moja życiowa pasja. Każdą swoją potrawę przygotowuję z sercem.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 1 l mleka
    ● 1/2 kg kaszy jaglanej
    ● łyżka masła
    ● 4 łyżki cukru
    ● 10 dag suszonych śliwek
    ● cynamon
    ● masło do posmarowania naczynia

Jagły z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przelewamy wrzącą,
    a potem zimną wodą. Wsypujemy
    do gotującego się mleka.
    Dodajemy masło i 2 łyżki cukru.
    Gotujemy na małym ogniu. Śliwki
    gotujemy w 1/2 litra wody
    z 2 łyżkami cukru ok. 10 minut.
  • 2. Kaszę mieszamy ze śliwkami.
    Wkładamy do wysmarowanego
    masłem naczynia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 °C.
    Posypujemy cynamonem.

Porady

Kasza przelana wrzątkiem straci goryczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy