JAGODOWA BEZA

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - słodkie kruche ciasto - porcja: 1 sztuka
    - jagody + jezyny (mągą byc mrożone - ja takie uzyłam): 400 gramów
    - cukier z wanilią: 2 łyżki
    - mąka ziemnaiczana: 2 łyżki
    BEZA:
    - bialka: 1 szklanka
    - cukier: 5.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 3 łyżki

Jagodowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche 1. Ciasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
  • jagody 2. Jagody cukrzymy oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.
  • beza 3. Ubijamy bezę na parze z cukrem zwykłym oraz waniliowym aż będzie sztywna
  • ciasto 4. Wylewamy bezę na jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
    170 stopni około 50-60 minut ..aż beza zacznie pękać oraz zrobi sie lekko brazowa.
  • ciasto 5. Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)
  • ciasto 6. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy