Jagodowa charlotte

0 (0 ocen)

  • 30 min

Latem lubię proste, szbkie w przygotowaniu ciasta i desery. Jagodową Charlotte poznałam w Niemczech i natychmiast ją polubiłam. Bez pieczenia i gotowania, z niewielką ilością cukru, ze świeżymi jagodami smakuje wyśmienicie w gorące dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g długich biszkoptów,80g cukru, 250g serka mascarpone, 400g kwaśnej śmietany, 9 łyżek likieru owocowego, albo soku, 6 płatków żelatyny, 75g dropsów czekoladowych, albo drobno pokrojonej czekolady, 250g świeżych jagód.

Jagodowa charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodowa charlotte 1. Spód małej torownicy, około 20cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami. Pozostałe biszkopty przekroić na pół i odwrócone na zewnątrz stroną z cukrem, ustawić dookoła okręgu zamykającego tortownicę
  • Jagodowa charlotte. 2. Cukier, serek, smietanę i 6 łyżek likieru ewentualnie soku dobrze wymieszać.3 łyżkami likieru skropić biszkopty na dnie tortownicy. Żelatynę przyrządzić wg wskazówek na opakowaniu. Połączyć z serkiem i śmietaną, dodać 50g pokrojonej czekolady lub dropsów czekoladowych i 125g jagód. Wszystko wymieszać
  • Jagodowa charlotte. 3. Masę przełozyć na biszkopty do tortownicy. Udekorować pozostałą czekoladą i jagodami. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Porady

Jeżeli nie posiadamy malej tortownicy, możemy biszkopty rozłożyć bezpośrednio na talerz i otoczyć je, okręgiem z plastiku lub nawet z grubego papieru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy